CMS е акроним на Central Monitoring Station или Central monitoring Software. На български софтуер за наблюдение. Този софтуер е напълно безплатен и подходящ за управление,наблюдение и конфигуриране на камери. Софтуера е съвместим със пройзводители, като HIKVISION / DAHUA / XMEYE / ICSEE и други ONVIF камери и NVR устройства.

Преди да продължим със статията, ще споменен, че този софтуер е подходящ за наблюдение и конфигуриране на статични и въртящи IP камери работещи с приложени ICSEE. Ако искате да разберете как става това, може да отидете на стъпка 1.

CMS e софтуер за компютър с помощта на който може да наблюдавате камери ICSEE / Hikvision / Dahua / Xmeye на вашия компютър.


CMS ВЪЗМОЖНОСТИ

CMS има възможност за наблюдение и управление на до 64 видео канала. За разлика от VMS софтуера, CMS е напълно безплатен за всеки. 

ВНИМАНИЕ: Софтуера е съвместим със WINDOWS платформи единствено.


H.264, H.265/HEVC ВИДЕО КОМПРЕСИЯ

Новата версия CMS има опция вграден H.264/AVI и H.265/HEVC алгоритъм на декодиране.Възможност за използване на двата видео стрийма. Без значение, кой от двата формата използвате, видеото може да бъде визуализирано и управлението на камерите безпроблемно. 


ПОДДРЪЖКА НА DVR / NVR / IPC

CMS дава възможност  за наблюдение и управление на цифрови, аналгови камери и видеорекордери. Като имате възможност да управлявате едновременно AHD камери и IP камери, по едно и също време.


СЪВМЕСТИМОСТ С ICSEE / HIKVISION / DAHUA / XM / XMEYE/ ONVIF

Вградени протоколи, които са съвместими с всички големи пройзводители на техника за видеонаблюдение.За пример ще дадем софтуера на Hikvision iVMS4200/4500, той работи единствено и само с камери на Hikvision, докато CMS е съвместим със всички големи пройзводители. Може да настройвате, гледате и управлявате камери на Hikvision, Dahua, XMeye, Icsee и други..

СЪВМЕСТИМОСТ С WINDOWS XP / 7 / 8 / 10 / 11 ОПЕРАЦИОННИ СИСТЕМИ

CMS дава възможност за безплатно наблюдение от всички Windows платформи, като започнем от стария и добре познат Windows XP и стигнем до последна версия Windows 11. Един интересен факт, е че софутера има над 20 вградени езика, като един от тях е Български език . 


СТЪПКА 1. КАК ДА ИНСТАЛИРАМЕ CMS 


Изтеглете софутера от посочения линк -> https://alfatehnics.com/Files/CMS.exe  ( Файла е 2.6M и не е вирус! )

Инсталирайте софтуера на вашия компютър и преминете към следващата стъпка.


СТЪПКА 2. ВЛИЗАНЕ И УПРАВЛЕНИЕ

Влизате с зададения потребител (Username) Super, а парола по-подразбиране няма. Остава празно поле.

СТЪПКА 3. След като влезем в програмата, даваме най-отдолу в дясно на Systems.СТЪПКА 4. Кликване на " Device Manager " 


СТЪПКА 5. Добавяме си нова ЗОНА или ОБЕКТ. " ADD AREA "


СТЪПКА 7. Добавяме си ново устройство " ADD DEVICE "


СТЪПКА 8. ДОБАВЯНЕ И НАБЛЮДЕНИЕ НА КАМЕРА ИЛИ ВИДЕОРЕКОРДЕР.

Ако сме сигурни, че камерата ни е в една мрежа със компютъра, кликваме на " IP Search " . След кратък интервал, софтуера ще намери камерите от същата мрежа. Внимание: Ако камерата и компютъра за на различни мрежи или рутери , устройствата няма да бъдат открити.

За да добавите камерата / видеорекордера , трябва да въведете паролата на вашата камера / видеорекордер.